De woningen in ons land zijn gebouwd volgens een bepaald principe. Je stelt de thermostaat in op de temperatuur die jij graag beneden wil hebben. Vervolgens gaat de cv ketel opwarmen. De warmte komt beneden uit de radiatoren. Vrij snel na het aanzetten trekt de warmte door naar boven tot aan je zolder. Daar zou de warmte moeten circuleren maar dit gebeurt helaas niet. De warmte blijft kort hangen en vertrekt vervolgens via je dak. Het gevolg is dat je weer opnieuw moet blijven stoken om het beneden warm te houden. Je kan dit probleem oplossen door een isolerende laag aan te leggen bij je dak.We keken voor jou naar de soorten dakisolatie en de prijzen die daarbij horen.
Hoeveel kost dakisolatie
Welk product of dienst wil je afnemen | Per welke eenheid is de prijs berekend | Wat is de prijs per eenheid |
Dakisolatie aan de binnenkant van je dak, inclusief arbeidsloon, materiaal en BTW | Per vierkante meter | 30 tot 60 euro |
Dakisolatie aan de buitenkant van je dak, inclusief arbeidsloon, materiaal en BTW | Per vierkante meter | 50 tot 75 euro |
Dakisolatie bij een plat dak, inclusief arbeidsloon, materiaal en BTW | Prijs per vierkante meter | 50 tot 60 euro |
- Als je handig bent. Ben je handig met isolatiemateriaal, dan zou je kunnen overwegen om de binnenkant van een hellend dak zelf te isoleren. Denk er in dat geval wel aan dat je een geïsoleerde zolder ook moet aftimmeren. Met name glaswol is een materiaal wat kan gaan pluizen met schadelijke gevolgen voor je gezondheid.
- Als je niet handig bent. Ben je niet handig met isolatiemateriaal, dan is het heel verstandig om jouw dak te laten isoleren door een expert. Je krijgt in dat geval een perfect geïsoleerd dak, en bovendien heb je garantie op het werk van het isolatiebedrijf.
- Als je een deel zelf wil doen. Ben jij niet zo handig maar wil je wel een deel zelf doen, dan kan je ervoor zorgen dat het isolatiebedrijf gelijk bij jouw dak aan de slag kan gaan. Zit er een aftimmering, dan kan je die (tijdelijk) weghalen. Eventuele spullen die opgeslagen staan op zolder kan je tijdelijk elders neerzetten. Dit scheelt het isolatiebedrijf een hoop tijd en jou scheelt het geld.
Hoe is het prijskaartje van dakisolatie samengesteld
Hoeveel jij betaalt voor dakisolatie bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben de keuzes op een rij gezet.
- Keuze 1: Hoe groot is jouw dak. De prijs van dakisolatie laat zich het beste uitsplitsen per vierkante meter. Dit houdt dus ook in dat de grootte een het aantal vierkante meters van je dak de prijs bepaalt. Een klein dak van een tussenwoning is goedkoper te isoleren dan een groot dak van een vrijstaande woning. Houd er rekening mee dat de prijs per vierkante meter dakisolatie naar verhouding goedkoper wordt naar mate je meer vierkante meters laat isoleren. De reden daarvan is dat het isolatiebedrijf vaste kosten heeft zoals het gebruik van gereedschap. Zijn ze uit die vaste kosten, dan betaal jij minder per vierkante meter.
- Keuze 2: Wat voor dak heb jij. De isolatie van een plat dak lijkt eenvoudiger dan de isolatie van een hellend dak. Toch is dit in de praktijk heel anders. De reden is dat een plat dak een andere constructie heeft waardoor je er niet zomaar een verzwaring op kan aanleggen. Ga je een plat dak toch isoleren, dan zal je eerst een verstevigende constructie moeten aanbrengen. Dat brengt extra kosten met zich mee. Een plat dak heeft echter een kleiner oppervlak dan een hellend dak wat de kosten weer vereffent.
- Keuze 3: Welk isolatiemateriaal wordt er gebruikt. Voor dakisolatie zijn meerdere soorten materialen beschikbaar. Glaswol of steenwol is het betaalbaarste en het eenvoudigste aan te brengen. De kosten van het materiaal zijn per vierkante meter ongeveer 15 vierkante meter. Kies je voor PUR schuim of voor PUR platen, dan ben je gelijk aanmerkelijk meer kwijt. De materiaalkosten kunnen dan oplopen tot wel 45 euro per vierkante meter. Houd er rekening mee dat een duurder materiaal vaak een hoger rendement oplevert. Je betaalt dus maandelijks minder voor je gasverbruik met een duurder isolatiemateriaal.
- Keuze 4: Isoleer je de binnenkant of de buitenkant van je dak. Dakisolatie kan je laten aanbrengen aan de binnenkant van je dak maar ook aan de buitenkant. Een isolatie aan de buitenkant van je dak is kostbaarder dan aan de binnenkant. De oude dakbedekking moet worden losgehaald voordat het isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Je bent dan echter geen ruimte kwijt aan de binnenkant van je zolder en het rendement is hoger dan isolatie waarbij aan de binnenkant wordt geïsoleerd.
Praktische bespaartips
- Werk samen met je buren. Je kan een dak laten isoleren in samenwerking met je buren. In dat geval is het isolatiebedrijf sneller uit de vaste kosten en er kan efficiënter worden doorgewerkt. De voordelen hiervan zie jij terug op je rekening.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Het snelste bespaar je op de kosten van dakisolatie door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je direct vrijblijvend meerdere offertes op. Het vergelijken van deze offertes kan je een voordeel tot wel 40 procent opleveren en is dus absoluut de moeite waard.