Vloerisolatie zonder kruipruimte prijzen

De meest gangbare en makkelijkste manier om je vloer te isoleren is via de kruipruimte. Via deze kruipruimte kun je makkelijk de onderkant van de vloer bereiken en hier het isolatiemateriaal aanbrengen. Als je een woning hebt zonder kruipruimte of deze is niet toegankelijk, dan betekent dit niet dat je deze optie moet laten schieten. Je kunt namelijk ook zonder kruipruimte prima je vloer isoleren. Dit wordt gedaan via de bovenkant van de vloer en het ligt dus onder je vloerbekleding. Hier lees je alles wat te maken heeft met de kosten van bovenvloerse isolatie.

De kosten

De uiteindelijke prijs die je betaalt hangt veelal af van het materiaal dat je gebruikt. Ook het aantal vierkante meters en of je ervoor kiest om het uit te besteden spelen een rol. Er zijn voor bovenvloerse isolatie een aantal mogelijkheden, waaronder isolatieplaten, het aanbrengen van een nieuwe isolerende deklvloer of een ondertapijt. In de volgende tabel vind je de prijzen, inclusief arbeidskosten, materialen en btw, voor deze drie materialen.

Soort bovenvloers isolatiemateriaal Prijs per m2
Isolatieplaten €15 – €25
Nieuwe dekvloer plaatsen €25 – €55
Ondertapijt €15 – €25
  • De goedkoopste optie: de goedkoopste optie die je hebt is te kiezen voor isolatieplaten en deze zelf aan te brengen. Je haalt dan de huidige vloerbekleding weg, legt de chape bloot, brengt de platen aan en legt de nieuwe (of de oude) vloerbekleding weer terug. Dit is niet heel erg moeilijk, maar zal tot veel overlast leiden in huis. Je kunt isolatieplaten zelf al kopen voor €7 per vierkante meter. De isolatiewaarde van deze platen is erg goed.
  • Een nieuw ondertapijt laten leggen: je kunt er ook aan denken om een professioneel bedrijf in te huren en een isolerend ondertapijt te laten leggen. Dit heeft als voordeel ten opzichte van isolatieplaten, dat het meestal dunner is. Hierdoor zal je vloer niet te veel verhogen. Deze isolatieplaten hebben vaak wel een iets lagere isolatiewaarde en om deze te plaatsen betaal je gemiddeld €20 per vierkante meter.
  • Nieuwe dekvloer plaatsen: het laten plaatsen van een volledig nieuwe dekvloer is de duurste optie die je hebt. Dit is ook een erg ingrijpende methode, omdat je dan een volledig nieuwe vloer laat maken. Je kunt deze dekvloer laten storten in een isolerend beton of door een houtconstructie met daartussen de isolatieplaten. Hiervoor betaal je een bedrag van tussen de €25 en €55 per vierkante meter.

De prijsopbouw

Het isoleren van de bovenkant van de vloer is een arbeidsintensieve klus. De ruimte moet worden leeggemaakt, de huidige vloer moet worden verwijderd en vervolgens wordt het isolerende gedeelte aangebracht. De kosten voor isolatiematerialen zijn erg laag, dus het grootste gedeelte van de totaalprijs (70 procent) gaat naar het arbeidsloon. Daarnaast neemt het materiaal 28 procent in van de totaalkosten en de voorrijkosten 2 procent. Doe je de klus zelf, dan kun je dus wel meer dan 70 procent van de eindprijs afhalen. Dit is een aanzienlijke besparing en met een beetje doe-het-zelf ervaring en kennis van vloeren kun je dit goed zelf. Wat je je wel moet realiseren is dat je dan ook geen garantie krijgt en dat je niet in aanmerking komt voor subsidie van de overheid. Deze prijsopbouw vind je terug in het volgende diagram.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Zoals bij elke klus, kom je ook hier voor een aantal keuzes te staan tijdens het planproces die de totaalprijs van de werkzaamheden zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

  • Zelf doen of uitbesteden: zoals boven is laten zien, kun je 70 procent van de totaalkosten besparen door de klus zelf te doen. Dit is een aanzienlijk bedrag, maar uitbesteden is makkelijker, sneller en je krijgt garantie.
  • De methode: de manier waarop je je vloer laat isoleren heeft natuurlijk ook invloed. Kies je voor een nieuwe betonnen dekvloer, dan betaal je aanzienlijk meer. Vaak worden dit soort ingrijpende methodes toegepast als je met een vloerrenovatie bezig bent of je laat vloerverwarming leggen.

 

Interessante bespaartips

Ook al kun je direct beginnen met besparen op je energiekosten, je zal wel een investering moeten maken voordat je vloer daadwerkelijk is geïsoleerd. Hier vind je enkele tips om de kosten laag te houden.

  • Subsidies: er zijn op landelijk- en regionaal niveau een aantal subsidies in het leven geroepen voor dit soort isolatiewerkzaamheden.
  • Help mee: als je de klus niet zelf wilt doen, maar je wilt toch geld besparen, dan kun je ook meehelpen door tijdens het werk op te ruimen, de ruimte volledig voor te bereiden op de vakman en naderhand het puin af te voeren.

Vergelijk offertes

Een andere manier om geld te besparen is door al je opties goed te bekijken en vergelijken voordat je een beslissing maakt. De eerste stap in dat proces is het opvragen van een aantal offertes en dit doe je snel en makkelijk met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.