Checklist isoleren

Vandaag de dag gaan steeds meer huizenbezitters over tot het isoleren van hun eigen woning. Dat is niet zo vreemd, want er valt een hoop winst te behalen. Niet alleen het milieu is beter af met een goed geïsoleerde woning, maar je portemonnee vaart er ook wel bij. Isolatie is niet iets wat je zomaar onbezonnen moet gaan doen. We hebben voor je gekeken naar een aantal zaken die van belang zijn wanneer jij je huis gaat isoleren.

Welke delen van je huis laat je isoleren

Je huis isoleren kan je op heel veel manieren (laten) doen. Je kan ervoor kiezen om je vloer te laten isoleren maar je zou ook je dak of je gevel kunnen (laten) isoleren. Het is lastig om te bepalen welke soorten isolatiemateriaal het hoogste rendement opleveren in jouw situatie. Kom je er alleen niet uit, dan is daar de mogelijkheid van een isolatie adviesbureau. Zij kijken naar jouw situatie en naar je huis. Er wordt gekeken welke soorten isolatiemateriaal eventueel al zijn aangebracht en wat de mogelijkheden zijn. Aan de hand daarvan wordt een advies aan jou uitgebracht. Ga nooit zelf rommelen.

Kan jouw huis wel worden geïsoleerd

In principe kan ieder huis worden geïsoleerd. Welke delen er kunnen worden geïsoleerd ligt echter aan de situatie. Een gevel die voorzien is van een enkele laag stenen kan dus geen spouwmuurisolatie krijgen aangezien er geen spouw is. Ga jij de gevel isoleren, dan zal je dus gevelisolatie aan de buitenkant moeten laten aanbrengen. Je kan dan ook kiezen voor een gevelimpregnatie.

Heeft jouw huis een verzwakte spouw of zit er bouwpuin in gestort, dan is het moeilijk om deze spouw te laten isoleren. Ook in dat geval moet je andere mogelijkheden zoeken. Oplossingen zijn er altijd wel, maar je zal soms even moeten zoeken.

Welke zaken kan je combineren met het normale onderhoud

Sommige zaken die aan je huis moeten gebeuren vallen onder het normale onderhoud. Dit kan je combineren met isolatie. Denk aan de volgende

maatregelen:

  • Wou je toch al nieuwe kozijnen laten plaatsen dan is het een goed idee om dit te combineren met isolatieglas. Je hebt dan een deel isolatie van je woning gedaan zonder dat er echt extra geld in is gestoken voor de isolatie. Je gaat gelijk besparen doordat je nieuwe kozijnen hebt die de warmte binnen houden.
  • Nieuwe dakbedekking. Is jouw dakbedekking toe aan vervanging, overweeg dan eens de mogelijkheid om tegelijk je dak te laten isoleren. Je kan je dak aan de buitenkant isoleren wanneer de oude dakbedekking eerst is verwijderd. Ook hier scheelt het je een handeling maar het resultaat is hetzelfde als bij een individuele isolatie.

Wie gaat de isolatie uitvoeren

Je kan ervoor kiezen om een isolatie aan je woning zelf uit te voeren. Het lijkt namelijk een erg simpele klus en uit de tutorial van de bouwmarkt mag je opmaken dat isolatie een fluitje van een cent is. In de praktijk valt dit echter behoorlijk tegen. Je moet er bij isolatie op letten dat het materiaal goed aansluit en dat er geen naden en kieren in het isolatiemateriaal zitten. Is dit wel zo, dan krijg je zogeheten koudebruggen waardoor je vervelende koude zones in je huis kan krijgen. Een isolatiebedrijf weet dit en zorgt voor een perfect afgewerkte isolatie in je woning.

 

Hoeveel betaal je aan arbeidsloon

Ga je een isolatiebedrijf inhuren, dan krijg je automatisch te maken met een gedeelte arbeidsloon. Dat arbeidsloon is meer dan de helft van je totale factuur. Het is dus goed om van tevoren te kijken welk bedrijf je gaat inhuren. Kijk naar de prijs van het isolatiebedrijf, maar check ook de portfolio van het isolatiebedrijf. Kijk naar de afwerking van de werkzaamheden. Je wil immers dat je woning goed geïsoleerd is, maar dat het er ook mooi uit ziet. Kijk ook naar de prijs van het isolatiebedrijf. Je wil immers niet de hoofdprijs betalen.

Welk isolatiemateriaal kies je

Je kan bij isolatie altijd kiezen voor meerdere soorten isolatiemateriaal. Je kan kiezen voor de goedkoopste optie – glaswol – en genoegen nemen met een redelijke isolatiewaarde. Je kan er echter ook voor kiezen om een duurdere optie zoals PUR of EPS te nemen. Deze materialen hebben een hogere isolatiewaarde. Ze kosten wat meer aan materiaal en arbeidsloon, maar het rendement is ook gelijk een heel stuk

hoger.

Praktische bespaartips

Op isolatie valt nog genoeg te besparen met onderstaande bespaartips.

  • Werk samen met je buren. Je kan samenwerken met je buren door gezamenlijk een isolatiebedrijf in te huren. Er hoeft dan maar één maal gereedschap te worden gehuurd en aangevoerd en het isolatiebedrijf kan gemakkelijker doorwerken. Dit zie je terug in de uiteindelijke afrekening.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de kosten van isolatie door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je direct vrijblijvend meerdere offertes op die jij rustig kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan je een voordeel tot wel 40 procent opleveren en is dus absoluut de moeite waard.

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.