Stukadoor prijzen

Wanneer je een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent, of als je je huidige woning flink wilt opknappen en opfrissen, kun je een stukadoor nodig hebben. Een stukadoor is een beroep en dit zijn vakmensen die stucwerk aanbrengen op muren en plafonds. Andere termen voor dit stucwerk die ook worden gebruikt zijn stucco, stuc of sierpleister. Door dit aan te brengen over de stenen of betonelementen worden de muren en plafonds egaal of met een structuur afgewerkt en zijn ze klaar voor behang of verf. Hierdoor heeft het een beschermende, maar ook een esthetische functie. Hoeveel je betaalt voor de verschillende diensten van een stukadoor, lees je hier.

De kosten

De prijs die je betaalt voor een stukadoor is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is er het soort werk dat je laat doen, ten tweede de afmetingen en ten derde kunnen de prijzen per stukadoor ook verschillen. In de volgende tabel vind je de gemiddelde kosten per vierkante meter voor verscheidene werkzaamheden. De prijzen zijn inclusief materiaal, arbeidsloon en btw.

Dienst stukadoor Prijs per m2
Spackspuitwerk €5 – €10
Sausklaar stucen €10 – €20
Behangklaar stucen €7 – €15
Latex spuiten €7 – €14
Raapwerk €18 – €28
Sierpleister €10 – €25
Plafond stucen €11 – €24
Tadelakt €175 – €225
Betonstuc €100
Uurloon stukadoor €20 – €60 per uur
  • De goedkoopste optie: spackspuitwerk wordt veel gedaan in nieuwbouwhuizen en grote projecten. De specie wordt machinaal tegen de muur aan gespoten onder hogedruk. Dit is goedkoop omdat het snel is. Heb jij een klein oppervlak van minder dan 30 vierkante meter, dan zal deze techniek waarschijnlijk niet kunnen worden gebruikt. Spackspuitwerk kost €5 – €10 per vierkante meter.
  • Sierpleister: wil je graag iets speciaals op je muur met een bepaald effect? Dan kun je sierpleister laten aanbrengen. Dit wordt gekenmerkt door een ruwe structuur, omdat de specie kleine korrels bevat. Hiervoor betaal je tussen de €10 en €25 per vierkante meter.
  • De duurste optie: tadelakt is een soort specie uit Marokko dat is aangelengd met kalk. Het geeft je muren een marmerachtig effect en is verkrijgbaar in verschillende natuurtinten. Tadelakt is waterafstotend, dus perfect voor de badkamer of keuken. Zoek je een goedkoper alternatief, dan kun je betonstuc met een steenachtig uiterlijk kiezen, genaamd beton ciré. Voor tadelakt betaal je namelijk €175 – €225 per vierkante meter.

De prijsopbouw

De uiteindelijke prijs die je voor een stukadoor betaalt bestaat uit materialen en arbeidskosten. Soms komen hier nog voorrijkosten bij. Gemiddeld neemt het arbeidsloon van de stukadoor 65 procent in beslag, de materialen 33 procent de voorrijkosten 2 procent. Je kunt dus het meeste besparen op de arbeidskosten, want deze zijn de grootste bijdrager aan de totaalprijs. Je kunt dit doen door het stucwerk zelf op te pakken, maar aangezien dit voor velen te specialistisch is, is het beter om goed marktonderzoek te doen naar de verschillende stukadoorsbedrijven uit jouw omgeving door offertes op te vragen. Het volgende diagram laat deze prijsopbouw nogmaals zien.

Bekijk ook de prijzen van schilders.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Terwijl je je stukadoorsklus aan het inplannen bent, kom je voor een aantal keuzes te staan. Deze hebben direct invloed op de prijs.

  • De methode: spackspuitwerk en behangklaar stucen zijn het goedkoopste, maar als je een speciaal effect op je muren wilt met sierpleister of een industrieel uiterlijk wilt creëren met betonstuc ben je al snel meer kwijt. Ook het stucen van het plafond is duurder, omdat de stukadoor dan boven zijn macht moet werken.
  • Het loon van de stukadoor: voor een ervaren vakman betaal je uiteraard meer dan voor een beginner. Bepaalde klussen eisen vakmanschap, zoals schuren of tadelakt. Soms kun je ook een uurprijs met de stukadoor afspreken, in plaats van een prijs per vierkante meter. Dit is alleen handig bij kleine projecten, anders weet je van tevoren nooit wat je zal betalen.
  • Het oppervlak: het stucen van een groter oppervlak is uiteraard duurder dan het stucen van een kleiner oppervlak. De prijs per vierkante meter zal echter lager zijn als je een grotere klus kunt aanbieden. De stukadoor kan dan efficiënter te werk gaan.

Interessante bespaartips

Met de volgende tips kun je de kosten voor de stukadoor laag houden.

  • Kies een plaatselijke vakman: als de stukadoor minder dan 30 kilometer van jou gevestigd is, vervallen de voorrijkosten vaak. Een plaatselijke stukadoor heeft ook alle professionele kennis van de regio en vaak handige contacten dichtbij.
  • Btw: is je woning ouder dan 2 jaar, dan is er sprake van een lager btw-tarief op stucwerk. In plaats van 21 procent betaal je dan maar 6 procent belasting.

Offertes vergelijken

De beste manier om op een stukadoor te besparen is door grondig marktonderzoek te doen. En als je ook graag precies wilt weten wat jouw stucwerk zal gaan kosten, dan kun je hier onze vergelijkingstool voor gebruiken. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd een aantal offertes sturen van stukadoors uit jouw omgeving. Door deze te vergelijken vind je snel en makkelijk de beste deal.

 

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.