Hoe onderhoud je een marmeren vloer het beste?

Hoe onderhoud je een marmeren vloer het beste?

Als je de badkamer gaat renoveren wil je natuurlijk wel dat dit goed gebeurt en dat je er een mooi vertrek van kunt maken. Heb je ook een nieuwe vloer nodig? Tegenwoordig is het erg in om een marmeren vloer te leggen. Dit kost je wel wat maar dan heb je ook werkelijk iets goeds. Een marmeren vloer heeft echter wel speciaal onderhoud nodig wil je er zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Marmeren vloer polijsten

Hoe onderhoud je dit soort vloeren nu het beste? Marmer is van nature een keihard materiaal dat wel tegen een stootje kan maar na verloop van tijd kan het wel beginnen te slijten. Als dit het geval is zie je dat doordat er kleine krasjes op komen of begint de vloer zelf er dof uit te zien. De oplossing hiervoor is door je marmeren vloer te polijsten. Dit kun je door een bedrijf laten doen maar zelf doen behoort ook tot de mogelijkheden. Voor het polijsten van een marmeren vloer gebruik je een boenmachine.

Diverse fases binnen het polijsten

De eerste fase in het polijsten geschiedt met het gebruik van een grove diamantpad. De krasjes in de vloer worden hiermee verwijderd en de vloer heeft daarna een matte uitstraling gekregen. Het is uiteraard de bedoeling dat de vloer weer gaat glanzen. Dit doe je door na de behandeling met de grove pad een middelgrove variant te gebruiken. Hierdoor wordt de vloer minder poreus en krijgt deze al een deel van de oorspronkelijke glans terug. Om de marmeren vloer weer als vanouds te laten glanzen gebruik je tenslotte een fijne pad. Door deze laatste fasen een aantal keer te herhalen en er polijstpoeder bij te gebruiken zal  je vloer er weer mooi en glanzend en zonder krasjes uit komen zien. Als de vloer gepolijst is kun je deze ook nog behandelen met speciale geïmpregneerde middelen. Deze zorgen ervoor dat de vloer beter beschermd wordt tegen vocht en vuil.

Marmeren vloer schoonmaken

Een marmeren vloer in de badkamer wil je natuurlijk wel goed schoon kunnen maken. Het is hierbij belangrijk dat je eventuele vlekken er niet te lang op laat zitten omdat ze er dan te erg intrekken. Kies voor een schoonmaakmiddel dat geen al te hoge zuurgraad heeft want dit kan het marmer aantasten waardoor het beschadigt. Kies altijd voor een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor een marmeren vloer. Lees eerst de gebruiksaanwijzing op de fles en als erop staat dat het geschikt is kun je het betreffende middel gebruiken om de vloer te reinigen. Als je twijfelt kun je het schoonmaakproduct het beste even in een onopvallend hoekje uitproberen. Als het erg begint te schuimen is het niet geschikt voor je marmeren vloer en kies je beter een ander middel.

Gebruik geen kalkreiniger op marmer

Antikalk reiniger en marmer vormen geen goede combinatie. Wil je de kranen en bijvoorbeeld het bad of de wastafel ontkalken? Zorg er dan voor dat je het marmer van de vloer afgedekt hebt zodat de kalkreiniger niet in contact kan komen met de vloer. Als dit wel gebeurt verwijder het dan zo snel mogelijk omdat je anders het risico loopt dat de vloer beschadigt en krassen oploopt. De kalkreiniger vreet zich namelijk helemaal in het marmer van de vloer in en daardoor loop je kans dat je uiteindelijk de vloer dient te polijsten of te schuren als deze te erg beschadigd is.

Marmeren vloer schuren

Als je voorzichtig omgaat met je marmeren vloer en deze op de juiste manier schoonmaakt kan deze niet extreem beschadigen maar als dit wel het geval is kun je ook nog kiezen voor het schuren van de marmeren vloer om deze weer in de oude staat terug te brengen. Dit is een klusje dat je het beste aan een specialist kunt overlaten. Zij schuren de toplaag van de vloer af waarna deze opnieuw gepolijst wordt. Dit schuren is een kostbare klus waarvoor je de nodige vakkennis dient te hebben. Bovendien heb je er speciale apparatuur voor nodig om het te kunnen uitvoeren en alleen al daarom is het verstandig om dit aan een bedrijf over te laten.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *