Iedere maand betaal je een voorschot aan het energiebedrijf. Het is voor de meeste mensen even slikken. Je betaalt een behoorlijk hoog voorschot, en aan het eind van de rit moet je toch bijbetalen. Het is vooral om die reden dat huishoudens steeds vaker tot isolerende maatregelen overgaan. Het is een goed idee om bij de basis te beginnen; de bodem. We hebben het dan over de kruipruimte in je woning. We hebben voor je gekeken naar de kosten van bodemisolatie en naar de mogelijkheden die er voor jou zijn.
Wat zijn de kosten van bodemisolatie
In de volksmond wordt er gesproken over bodemisolatie wanneer jij het warmteverlies naar je kruipruimte wil aanpakken. In werkelijkheid spreek je over twee soorten isolatie. Je spreekt over vloerisolatie en daarnaast spreek je over kruipruimte isolatie. Kruipruimte isolatie is een isolatievorm waarbij je kruipruimte wordt geïsoleerd om te voorkomen dat grondwater op kan trekken in je kruipruimte. Door dit grondwater ontstaat er namelijk een vochtig binnenklimaat waarbij vocht en schimmelvorming voor een kil gevoel in je huis zorgen. We hebben voor je gekeken hoeveel je kwijt bent voor een aantal soorten bodemisolatie.
Welk product of dienst wil je afnemen | Per welke eenheid is de prijs berekend | Wat is de prijs per eenheid |
Kruipruimte isolatie met polystyreen chips | Per 60 vierkante meter | 1300 euro |
Kruipruimte isolatie met folie | Per 60 vierkante meter | 950 euro |
Vloerisolatie van bovenaf of onderaf | Per vierkante meter | Gemiddeld 30 euro |
- Als je handig bent. Ben je een handige klusser, dan zou je nog kunnen overwegen om zelf een deel van de bodemisolatie uit te voeren. Je kan je vloer isoleren als onderdeel van bodemisolatie door isolatieplaat van bovenaf aan te brengen. Denk er in dit geval wel om dat je geen naden en kieren open laat. Er zouden koudebruggen kunnen ontstaan waardoor een onaangename koude-trek naar boven ontstaat.
- Als je niet handig bent. Ben je geen handige klusser, dan besteed je de bovenstaande klus uit. Je huurt een isolatiebedrijf in om het werk voor je te verrichten. Gevolg is dat alles perfect voor je wordt afgewerkt. Je hebt na de klus ook geen rommel in je huis door isolatiemateriaal. Dit wordt namelijk allemaal netjes afgevoerd. Je betaalt in dat geval een prijs zoals hier boven genoemd.
- Als je een deel zelf wil doen. Ben je niet zo heel handig maar wil je toch besparen op de kosten van het isoleren, dan zou je een deel zelf kunnen doen. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het vocht uit je kruipruimte is voor het isolatiebedrijf erbij komt. Met een dompelpomp en vochtvreters kan jij de kruipruimte van je huis klaarmaken voor isolatie. Het scheelt een behoorlijk stuk arbeidsloon.
Hoe is het prijskaartje van bodemisolatie samengesteld
Hoeveel jij betaalt voor bodemisolatie bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoe groot is jouw kruipruimte. De prijs die je in het schema ziet is berekend per vierkante meter of per aantal vierkante meters. Het spreekt voor zich dat een klein huis een klein bodemoppervlak heeft. De totale prijs zal in dat geval wel meevallen. Heb je echter een grote twee onder een kap woning of een vrijstaand huis, dan zal je meer kosten moeten maken voor je bodemisolatie. Denk eraan dat een isolatiebedrijf tot een bepaald oppervlak een vaste prijs per vierkante meter hanteert doordat de vaste kosten zoals het voorrijden en het aanvoeren en huren van gereedschap erbij komen kijken. Vanaf een aantal vierkante meters betaal je vaak minder per vierkante meter.
- Keuze 2: Welke isolatiemethode kies je. Er zijn heel veel isolatiemethoden mogelijk. De ene methode is duurder dan de andere. Daar staat tegenover dat een dure isolatiemethode vaak ook voor een hoger rendement zorgt. Laat je dus niet alleen leiden door het kostenplaatje aangezien je de kosten van bodemisolatie als een investering mag zien.
- Keuze 3: Alleen kruipruimte isolatie of ook vloerisolatie. Je kan ervoor kiezen om alleen je kruipruimte te isoleren. Je houdt dan het vocht tegen wat je woning binnen komt. Kies je echter ook voor het isoleren van je vloer, dan voorkom je dat kou van onderaf je woning kan binnen dringen. Bovendien voorkom je dat warmte vanuit je woonkamer naar beneden zal trekken. Het is een beperkte extra uitgave, en het rendement is des te groter.
- Keuze 3: Ga je isoleren of laat je isoleren. Je kan ervoor kiezen om zelf je bodem te isoleren. Dit is bij een bepaald aantal isolatiematerialen en methodes mogelijk. Je bespaart jezelf daarmee de kosten van het arbeidsloon. Wanneer je de isolatie laat uitvoeren ben je echter verzekerd van het beste resultaat.
Praktische bespaartips
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Het snelste bespaar je op bodemisolatie door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je heel eenvoudig meerdere offertes op die je op je gemak kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan je een voordeel opleveren tot wel 30 procent. Het is dus meer dan de moeite waard.